Jdi na obsah Jdi na menu
 


                 Současnost požárního sportu

V roce 2000 bylo znovu vytvořeno reprezentační družstvo profesionálních hasičů (HZS ČR) pod vedením Pavla PEČENÉHO a trenéry Josefem PĚNČOU, Emilem DOPIRÁKEM a Ivanem TROJANEM.
Bylo těžké navázat na dřívější přerušenou práci, ale přesto se to zdařilo. Důkazem toho, jsou výsledky z XII. mezinárodní hasičské olympiády CTIF ve finském Kuopiu konaném v roce 2001. V obrovské konkurenci zástupců mnoha zemí se našemu reprezentačnímu výběru profesionálních hasičů podařilo v celkovém hodnocení získat stříbrné medaile. Reprezentace dobrovolných hasičů ve Finsku dokonce zvítězila. Ve Finsku se také poprvé v histori soutěží CTIF objevili v soutěžích požárního sportu ženy. Reprezentanky ČR, družstvo žen z Moravského Berouna v ukázkovém závodě zvítězily a předvedly tak úrověň požárního sportu, který se v České republice provozuje i mezi ženami. Budoucnost ukáže, zda požární sport žen bude zařazen do programu olympiády natrvalo a ne jen jako ukázka.
V roce 2002 se reprezentační výběr profesionálních hasičů zúčastníl historicky 1. mistrovství světa v požárním sportu konaném v Moskvě (Rusko). I zde naši závodníci potvrdili, že patří do světové špičky a v konkurenci 19 státu obsadili čtvrté místo. V disciplíně požární útok získali reprezentanti stříbné medaile.
V roce 2003 obsadili profesionální hasiči 3.místo na Mistrovství Evropy v požárním sportu, které se  konalo v červnu v Petrohradě (Rusko) a přivezli stříbrné medaile za disciplíny požární útok a štafeta 4x100m.
Stejně jako u jednotek profesionálních hasičů se každoročně koná mistrovství ČR v požárního sportu hasičů dobrovolných, sdružených v Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka. Právo účasti na mistrovství republiky mají vítězná družstva regionálních soutěží, která prošla sítem postupových soutěží.  Soutěže v požárním sportu se dělí na dvě kategorie: ženy a muži. Zároveň se pracuje s dětmi a dorostem. V kategorii dětí je vytořena celorepubliková hra Plamen, kde je obdobný postupový systém jako u dospělých. Hra Plamen má své vlastní disciplíny, které však v sobě také zahrnují prvky požárního sportu. Kategorie dorostu je z hlediska postupového klíče a disciplin požárního sportu obnobná jako u dospělých, navíc se zde objevuje disciplína branný závod.
Sbory dobrovolných hasičů mají velice širokou členskou základnu (v současné době přes 300000 členů). Soutěží v požárním sportu se pořádá po celé republice obrovská spousta. Jde o soutěže v jednotlivých disciplinách požárního sportu na úrovní místní, regionální i celostátní (např. různé okresní ligy v požárním útoku, extraliga ČR v požárním útoku, Liga ve výstupu na věž, Český pohár v běhu na 100m překážek a pod).