Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstražné signály prvků varování obyvatelstva

30. 12. 2010
Výstražné signály prvků varování obyvatelstva:
     V souladu se zákonem 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému, §7, odst. 2, pís. f) dochází z rozhodnutí ministra vnitra Stanislava Grosse s platností od 1. listopadu 2001 ke zrušení dosavadních varovných signálů Civilní ochrany KATASTROFA, VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA a NEBEZPEČÍ ZÁTOPOVÉ VLNY vyhlašovaných prostřednictvím sirén. V souvislosti s tím se zavádí na území celé České republiky pouze jeden varovný signál pro varování obyvatelstva pro případ hrozby nebo vzniku mimořádné události a tím je:

VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA
Signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a může být vyhlašován třikrát za sebou v cca tříminutových intervalech. Po jeho zaznění bude vždy následovat tísňová informace z hromadných informačních prostředků (republikové, regionální a místní působnosti). V té bude obyvatelstvo vyrozuměno o jakou hrozící nebo vzniklou mimořádnou událost se jedná. Důvodem zavedení jednoho varovného signálu je fakt, že jejich současný počet a rozdílný význam pro chování obyvatelstva v míru a za válečného stavu byly pro vnímání obyvatelstva nepřijatelné.

Pokud jde o dosud vyhlašovaný signál "Požární poplach" ten zůstává v planosti, slouží však jen ke svolání jednotek požární ochrany a není varovným signálem pro obyvatelstvo. Je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu jedné minuty a nebo, jde-li o elektronickou sirénu, napodobením hlasu trubky troubící tón ,,HÓ-ŘÍ“, ,,HÓ-ŘÍ“ také po dobu jedné minuty.

Pro zkoušku sirén se používá tzv. "Zkušební tón". Jedná se o nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin. Jedná-li se o elektronickou sirénu nebo místní rozhlas zapojený do systému varování bude vysílána verbální informace: "Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén".
 
 
Účel varování
Zabezpečení včasného varování a vyrozumění je jedním ze základních předpokladů pro včasné zahájení a úspěšnou realizaci opatření, směřujících k bezprostřední ochraně obyvatelstva v případě jeho ohrožení.
 
Poskytování informací o hrozícím či nastalém nebezpečí představuje souhrn technických a organizačních opatření pro varování obyvatelstva před hrozícím nebo již vzniklém nebezpečí v důsledku mimořádných událostí nebo krizové situace a pro vyrozumění orgánů a organizací, podílejících se na řešení těchto situací.

Způsob varování obyvatelstva o možném vzniku nebezpečí
Obyvatelstvo je o možném vzniku mimořádné události varováno všemi dostupnými prostředky.
 
Základ tvoří systém dálkově ovládaných sirén - "Jednotný systém vyrozumění a varování" a hromadné sdělovací prostředky.
 
Varování prostřednictvím sirén se provádí jednotným varovným signálem "Všeobecná výstraha".
 
Varování sirénami je doplněno poskytnutím verbálních tísňových informací občanům, zpravidla s využitím sirén, které jsou vybaveny modulem pro vysílání mluvených informací (elektronické sirény) a prostřednictvím sdělovacích prostředků.

(Zdroj: HZS ČR: http://www.hzscr.cz/clanek/jak-se-zachovat-pri-varovnem-signalu.aspx)