Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravidla požárního sportu - ústroj

20. 6. 2010

Oděv, obuv a osobní výstroj



l)   Soutěžící nastupují ke všem disciplinám v pracovním stejnokroji II nebo ve sportovním oděvu, který sestává z dlouhých kalhot (zcela zakrytá stehna a lýtka) a blůzy nebo trička s dlouhým nebo krátkým rukávem, případně tomu odpovídající sportovní kombinéze. Oděv soutěžících musí být čistý a nošen tak, aby nevzbuzoval pohoršení. Musí být zhotoven z látky, která je neprůsvitná.


2)  Při plnění kolektivních disciplín musí mít vždy celé družstvo jednotný oděv. To se netýká soutěžícího na 4. úseku štafety 4 x 100 m s překážkami, provádí-li se hašení. Obuv není součástí oděvu

3) Soutěžící musí při soutěži nosit oděv standardním způsobem, tričko vždy zastrčené do kalhot, nohavice se nezahrnují.

4)   Obuv soutěžících:

a) může být použita sportovní obuv nebo zásahová obuv pro hasiče,

b) podrážka sportovní obuvi může mít drážky, plastické švy, vroubkování nebo výstupky o max. hloubce 5 mm, pokud jsou všechny zhotoveny ze stejného nebo podobného materiálu jako základní podrážka,

c) připouští se tretry s max. délkou hřebů 6 mm,

d) kopačky se nepřipouštějí.

5)   Při všech soutěžích v požárním sportu musí být používány pro ochranu hlavy přilby splňující podmínky uvedené v příloze č. 6.

6)   Při všech disciplínách požárního sportu se používá kožený opasek šíře min. 50 mm, tloušťky 3 až 3,5 mm nebo jiný, bez karabin, používaný v požární ochraně.

7)   Každý soutěžící musí mít připevněno startovní číslo, které pro danou soutěž převezme od pořadatele. Startovní číslo musí souhlasit s číslem soutěžícího uvedeným ve startovní listině. Při požárním útoku a štafetě 4 x 100 m s překážkami musí mít připevněno startovní číslo družstva jeden z jeho členů. Při štafetě je tímto členem soutěžící na prvém úseku. V soutěžích I. kola a jiných soutěžích může pořadatel použití startovních čísel upravit jinak.

8)  Provádí-li se na čtvrtém úseku štafety hašení, musí mít soutěžící na tomto úseku přilbu s integrovaným štítem, nebo navíc průhledný štít na obličej dosahujícím až k bradě, na obou rukou pracovní ochranné rukavice a pracovní stejnokroj II, nebo jiný pracovní oděv, který neobsahuje hořlavá syntetická vlákna (např. PES), odolný proti účinkům plamenů. Neprovádí-li se hašení, je ustrojen jako ostatní členové štafety.

9) Při nesplnění některého ustanovení tohoto pravidla nebude soutěžícímu povolen start.