Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravidla požárního útoku

29. 9. 2007
Abychom všichni věděli, jak to má být
Požární útok

Tato disciplína se nejvíce přibližuje úkonům při zásahu. Soutěží sedm členů družstva. Při přípravě k plnění disciplíny si členové družstva připraví na základnu požární stříkačku, 3 ks hadic B, 4 ks hadic C, rozdělovač, 2 ks proudnic, 2 ks savic a sací koš. Kromě savic nesmí žádné nářadí přesahovat obrys základny. Ve vzdálenosti 4 m od základny je umístěn vodní zdroj a ve vzdálenosti 95 m od osy této základny jsou umístěny dva terče pro stříkání.
Motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku si družstvo připraví k základně. Od povelu rozhodčího “Na základnu!” se měří doba stanovená na přípravu pokusu (5 min). V té době musí družstvo umístit na základnu motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku. požární útok 2K zajištění nářadí proti pohybu nesmí být použito žádných podpěr nepatřících mezi nářadí pro požární útok. Zuby půlspojek a půlspojky se nesmí dotýkat. Žádné nářadí s výjimkou savic nesmí přesahovat základnu a žádné nářadí se nesmí dotýkat země. Motorová stříkačka se nesmí v době přípravy startovat na základně. V okamžiku startu musí být v klidu. Po startu vyběhne družstvo od startovní čáry (všichni vždy od jedné), nastartuje motorovou stříkačku, provede přívodní vedení (sací koš našroubuje před ponořením do nádrže), dopravní vedení, útočné proudy a nastříká oba terče (á 10 litrů). Při stříkání do terčů nesmí žádný z členů družstva překročit čáru hranice stříkání, ani se této čáry dotýkat a proudnice (včetně půlspojky hadice) se nesmí opírat o zem nebo druhého člena družstva. Požární útok se považuje za skončený signalizací obou terčů nebo sepnutím časomíry po nastříkání obou terčů. Musí být proveden a ukončen do 2 minut po startu. Po ukončení pokusu mohou soutěžící přívodní vedení rozpojit až na pokyn rozhodčího.
Pro soutěže I. kola se připouští použití 4 ks savic 1,6 m dlouhých, průměr 110 mm se šroubením, spojených do dvou dílů. V tom případě oba konce savic mohou přesahovat základnu a dotýkat se země.
Start pokusu s motorovou stříkačkou v chodu se připouští až do III. kola soutěží, pokud to pořadatel uvede v propozicích soutěže. V tom případě nelze uznat národní rekord.

  
Popis provedení požárního útoku ( HRBÁČ )
1.  Požární útok provádí 7 členů soutěžního družstva, kteří běží na signál startéra od startovní čáry k základně / celé družstvo od jedné startovní čáry/, kde napojí motorovou stříkačku pomocí 4 dílů savic a sacího koše na vodní zdroj. Před ponořením do vodního zdroje musí být přívodní vedení sešroubované, připojené na stroj a našroubován sací koš. Ten musí zůstat našroubovaný i po vytažení přívodního vedení z vodního zdroje po ukončení požárního útoku.Přívodní vedení se rozpojuje až na pokyn rozhodčího. Teprve po ponoření přívodního vedení do vodního zdroje se musí začít sát, ale nesmí se pomáhat pumpováním. Při použití přírodního vodního zdroje se musí použít záchytné a ventilové lano.Přívodní vedení tvoří 4 členové družstva - strojník, č.4, 5 a 6.
2.  Dopravní vedení je tvořeno 2 hadicemi B, které rozhodí a rozloží čísla 2 a 3 ve směru požárního útoku. Druhá hadice B může být rozvinuta a rozložena nejméně od poloviny první hadice B, to je 10 m od základny. Číslo 3 napojí na druhý díl hadice B po jejím rozvinutí rozdělovač u kterého
zůstane stát a provádí jeho obsluhu.
3. První útočný proud tvoří č.1 a 2, od rozdělovače 2 hadicemi C tak, že se č.1 vyzbrojí na základně 2 hadicemi C a proudnicí, hadice rozhodí, rozloží a spojí. Na druhou hadici C připojí proudnici a zůstane stát před hranicí stříkání u příslušného terče. Číslo 2 pomáhá č. 1 narovnat a nadlehčovat hadice a před vystříknutím vody z proudnice musí být č. 2 v úseku poslední hadice C ve směru útoku.Druhý proud provádí stejným způsobem čísla 5 a 6 po sešroubování přívodního vedení tak, že se č.5 vyzbrojí na základně 2 hadicemi C a proudnicí, hadice rozhodí, rozloží a spojí. Na druhou hadici C připojí proudnici a zůstane stát před hranicí stříkání u příslušného terče. Číslo 6 pomáhá č. 5 narovnat a nadlehčovat hadice a před vystříknutím vody z proudnice musí být č.6 v úseku poslední hadice C ve směru útoku.Druhá hadice obou útočných proudů se musí rozhodit nejméně od poloviny
první hadice C to je minimálně 10 m od rozdělovače.
4.  Požární útok se považuje za ukončený signalizací obou terčů, nebo sražením obou plechovek.
5.  Hlášení podává jeden čelen družstva.
6. Motorová stříkačka je nastartovaná před odstartováním družstva. Při opětovném startování / po odstartování družstva / se musí startovat klikou.
7. Všechen materiál je uložen na základně libovolně, hadice v kotoučích, nic nesmí přesahovat základnu. Na stroji nemusí být víčko na sacím hrdle.
8. Doba na přípravu základny je 5 minut od vyzvání rozhodčím pověřeného kontrolou základny.
9.  Spojky savic a hadic mohou být dotaženy ručně nebo za pomocí hákových klíčů.
10. Nastříkání terčů může být provedeno v pokleku nebo ve stoje, ale proudnice nesmí být o nic opřena nebo držena dvěmi soutěžícími.
11.  Jeden proud nesmí pomáhat druhému při nastříkání terčů nebo sražení plechovek.
12. Ústroj: Jednotná pro celé družstvo - pracovní stejnokroj nebo sportovní úbor dle pravidel požárního sportu, obuv v družstvu jednotná, /nesmí být použity kopačky a tretry /.Všichni členové družstva musí mít přilby.
13. Soutěže se smí zúčastnit členové a členky SDH, starší 14 let.
14. Neplatnost pokusu:
- pokud není nasáto do 90 vteřin
- pokud nebudou dodrženy propozice
- překročení hranice stříkání po výstřiku
15.  Ostatní (podání protestu,nesportovní chování apod.) nutno řešit dle propozic požárního sportu.

Startování

1) Start se povoluje nízký i vysoký.

2)  Startovat se může ze startovních bloků i bez nich. Při štafetě může startovat ze startovních bloků jen první soutěžící.

3) Startér, pomocník startéra nebo pověřená osoba umístí každého soutěžícího v jeho příslušné dráze.

4)  Po povelech startéra „Na místa!” a „Připravte se!" zaujmou soutěžící místo před startovní čárou. Startér nebo pomocník startéra musí dohlédnout, aby se soutěžící nedotýkal rukama ani nohama startovní čáry ani dráhy za ní. Ruce soutěžícího mohou přesahovat přes startovní čáru jen u disciplín výstup do 4. podlaží cvičné věže a štafeta 4 x 100 m s překážkami, pokud se dotýkají pouze žebříku. Zjistí-li pomocník startéra jakoukoliv závadu, musí dát startérovi znamení.

5) Na povel „Pozor!" zaujmou soutěžící konečné startovní postavení. Pokus je odstarto-ván výstřelem z pistole, avšak teprve tehdy, když jsou soutěžící na svých stanovištích v klidu.

6) Musí-li startér z jakýchkoliv důvodů oslovit soutěžícího před výstřelem z pistole, přeruší start povelem „Zpět!" a soutěžící odejdou na shromažďovací (přípravnou) čáru a start se opakuje.

7)  Všichni soutěžící musí na povel „Pozor!" okamžitě a bez prodlení zaujmout konečné startovní postavení. Neuposlechnutí těchto povelů v přiměřeném čase se považuje za chybný start. Jestliže soutěžící po povelu „Pozor!” jakkoliv ruší ostatní startující, může se to považovat za chybný start. Opustí-li soutěžící své místo rukou nebo nohou před výstře-lem, považuje se to za chybný start.

8)  Soutěžící, který zavinil chybný start, musí být napomenut. Zavinil-li soutěžící dva chybné starty, musí být z pokusu vyloučen. Při požárním útoku  může mít družstvo jen je-den chybný start.

9)  Následují-li další soutěžící soutěžícího, který zavinil chybný start, napomene startér pouze toho, který chybný start zavinil. Pokud se start nezdaří vlivem vnějších okolností, nebude napomenut nikdo.

10) Nebyl-li start proveden v souladu s ustanoveními tohoto pravidla, musí být vrácen druhým výstřelem nebo zapískáním.


Neplatnost pokusu

1)  Nespojí-li soutěžící v disciplíně běh na 100 m s překážkami a štafeta 4 x 100 m s pře-kážkami spojky hadic nebo je-li hadice spojena jen na jeden ozub při použití spojky DIN, nebo na jeden nebo dva ozuby při použití ROT spojek, nebo se spojky rozpojí v průběhu pokusu.

2)  Drží-li soutěžící při přebíhání cílové čáry nebo čáry odpojení proudnici napojenou na hadici tak, že není zřetelně vidět napojení.

3)  Je-li proudnice od hadice odpojena po proběhnutí cílem před pokynem cílového roz-hodčího k odpojení této proudnice.

4)  Kříží-li soutěžící dráhu nebo překáží-li jeho nářadí a zabrání-li nebo ohrozí pokus dru-hého soutěžícího.

5) Nesplní-li soutěžící všechny předepsané úkony, nedonese-li soutěžící do cíle stanove-né nářadí a neukončí-li pokus v předepsané osobní výstroji.

6) Seskočí-li soutěžící z kladiny před ohraničující čarou nebo na ni i jednou nohou, nebo seskočí-li z kladiny nebo domečku do sousední dráhy.

7)  Upadne-li štafeta a zvedne ji soutěžící, kterému je předávána, nebo je-li štafeta při předávání hozena a nebyla-li předávka uskutečněna v předávacím území.

8)   Není-li proudnice připojena před ohraničující čárou pásma odpojení a odpojena   v pásmu odpojení.

9) Není-li sací koš našroubován na savici před ponořením do nádrže a není-li po vytažení přívodního vedení z vody (po ukončení pokusu) přívodní vedení spojeno a sací koš na-šroubován. Je-li přívodní vedení rozpojeno před pokynem rozhodčího.

110) Je-li při stříkání do terčů proudnice (včetně půlspojky, na kterou je proudnice připojena) opřena o druhého člena družstva a překročí-li v průběhu stříkání do terčů kterýkoli soutěžící čáru stříkání nebo se jí dotýká.

111)  Pomůže-li druhý proud při stříkání do terče.

112)  Použije-li družstvo saponátu nebo jiného prostředku k dřívějšímu spojení              signalizace terčů.

113)  Je-li v době přípravy motorová stříkačka nastartována na základně. To neplatí,   pokud je start pokusu prováděn s motorovou stříkačkou v chodu.

114) Není-li požární útok ukončen do 2 minut po startu pokusu.


115) Je-li rozdělovač při disciplíně běh na 100 m s překážkami a štafeta 4 x 100 m s překážkami při napojování půlspojky nesen.

116) Použije-li soutěžící při překonávání překážek zavětrovacích vzpěr nebo pomoci druhé osoby, nebo různý materiál nepatřící do nářadí dané disciplíny a zvýhodňujícího tak splnění pokusu. To neplatí pro použití terčíku, značky nebo rysky pro označení místa odrazu, došlapu, zápichu žebříku, předání štafety, spojení savic, umístění rozdělovače při požárním útoku apod.

117)  Nepřekoná-li soutěžící překážku se všemi předepsanými ochrannými pomůckami
a nářadím.

118)  Použije-li soutěžící motorovou stříkačku nebo nářadí, které neodpovídají těmto    pravidlům.

119) Nesplní-li dobu stanovenou na přípravu pokusu.


 

Vyloučení ze soutěže

Soutěžící (družstvo) může být vyloučen ze soutěže:

a) nepřístojné chování vůči rozhodčím a pořadatelům, je-li pod vlivem alkoholu nebo zakázaných látek, při pozitivním výsledku antidopingové zkoušky nebo nedostaví-li se ve stanovené lhůtě k antidopingové zkoušce či testu na alkohol,

b) použije-li jiného nářadí, než které předal ke kontrole, anebo dodatečně upraveného,

c) startuje-li některý člen družstva v obou štafetách nebo pod jiným startovním číslem, než mu bylo přiděleno,

d) prokáže-li se, že není příslušníkem, zaměstnancem, nebo členem zřizovatele nebo zřizovatelů, které reprezentuje v souladu s pravidlem 7 odst. 5, nebo s propozicemi soutěže.


Obrazek